Neviđeni ekocid na Drveniku Velom kod Trogira!

NEZAKONITIM NASIPAVANJEM UNIŠTEN JADRANSKI DRAGULJ – “PLAVA LAGUNA” POPULARNO ZVANA “BLUE LAGOON”

Obala uvale Krknjaši, na istočnoj strani otoka Drvenika Velog, proteklog tjedna osvanula nasuta sa 150 tona materijala! 

Riječ je o uvali iznimne ljepote, tirkiznog mora sa arhipelagom malih otočića; jednoj od najpoznatijih atrakcija za turističke izlete brodicama koju svjetski turistički portali i mediji nazivaju hrvatskom „Plavom lagunom“

U uvali Krknjaši također se nalazi arheološko nalazište koje predstavlja lokalitet kulturne baštine  i predmetom je Studije zaštite podmorja ekološke mreže Natura 2000.

Ovom nezakonitom radnjom počinjen je nevjerojatan ekocid koji za posljedicu ima uništavanje flore i faune uvale. Narušena je vizura i život lagune, koja je sada puna mrtvih rakova a zasigurno i drugih, manje vidljivih morskih organizama. 

Ekocid je prijavio Gradonačelniku Grada Trogira, gosp. Anti Biliću Mjesni odbor Drvenika Velog i zirona.org – Građanska inicijativa za održivi razvoj otoka Drvenika Velog koja je ekocid ujedno prijavila i direktno Županu Splitsko–dalmatinske županije, gosp. Blaženku Bobanu, udruzi Greenpeace, otoci.eu, Mreži zelenih telefona Hrvatske, Udruzi Sunce Split  www.sunce-st.org, koja je dalje o tome obavijestila Državni Inspektorat, Pomorsko dobro i Lučku kapetaniju.

Do sada je reagirao pismenim putem samo Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko – dalmatinske županije koji su „prijavu proslijedili nadležnim inspekcijama; Lučkoj kapetaniji i Državnom inspektoratu; Građevinskoj inspekciji i Službi za nadzor zaštite okoliša i vodopravnoj inspekciji“ te su zatražili i „žurno očitovanje Grada Trogira te izlazak komunalnog redara na teren i obavijest o utvrđenom stanju i poduzetim radnjama“.

Također, prema informacijama od strane odgovornih službi Upravni odjel za turizam i pomorstvo putem svog je predstavnika u Vijeću za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru Grada Trogira glasovao protiv zahtjeva obližnjeg ugostiteljskog objekta na mikrolokaciji Krknjaši, kat.čest. 4533 k.o, da se terasa (štekat) objekta postavi u moru, na način da se dio naspe, a  da se na dio postavi ponton budući je utvrđeno kako nositelj koncesijskog odobrenja nema pravni interes već da može obavljati samo djelatnost na pomorskom dobru u izvornom obliku.

Grad Trogir je donio odluku za davanje koncesije u Krknjašima.  

O uništenju jedne od najvećih prirodnih atrakcija u okolici Trogira i Splita obaviješteni su i Hrvatska turistička zajednica, ministrica turizma te Turistička zajednica Splitsko-Dalmatinske županije. 

IZJAVA www.ZIRONA.ORG:

Stanovnici i posjetitelji otoka Drvenika Velog su se putem ankete koju je provela Građanska incijativa za razvoj otoka Drvenika Velog (www.zirona.org/ankete), jasno izjasnili da im je zaštita ekosistema faune i flore, plaža i uvala, od izuzetne važnosti. 

Uvala Krknjaši je već dugi niz godina atrakcija koja privlači nautičare i strane turiste a pri tome je ostala prirodna i netaknuta. Brojni turističkih djelatnici od Trogira do Splita žive od organizacije jednodnevnih izleta na Krknjaše. Turisti zadivljeno pišu o ovom prirodnom tirkiznom dragulju koji nazivaju Croatian Tropical paradise. Krknjaši ili popularno Blue Lagoon je jedna od “10 top destinacija” na Jadranu “must see”.

Fotografije koje dokazuju počinjeni ekocid na području uvala Krknjaši i pitamo se što će se sada pisati o uvali Krknjaši.

Neviđeni ekocid na Drveniku Velom kod Trogira!

“Gdje su nadlezne institucije? Odmaraju se nakon izborih!”
Unistavanje flore i faune!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)